Първият мандат бе неуспешен, след като проектокабинетът на проф. Габровски не

...
Първият мандат бе неуспешен, след като проектокабинетът на проф. Габровски не
Коментари Харесай

Кой е Николай Денков - кандидатът на ПП за премиер

Първият мандат бе несполучлив, след като проектокабинетът на проф. Габровски не съумя да събере нужната поддръжка

Академик Николай Денков е претендентът за министър председател на " Продължаваме Промяната ". Той ще одобри втория мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев. Първият мандат бе несполучлив, след като проектокабинетът на проф. Габровски не съумя да събере нужната поддръжка и кандидатурата му бе отхвърлена от Народното събрание. 
Николай Денков е учен на БАН и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и лекар на науките по физикохимия. Член е на експертна група „ Физически науки “ към Европейската галактическа организация. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали ” във Факултета по химия и фармация на СУ „ Св. Климент Охридски “.



Според ранглиста на университета в Станфорд от 2021 г. акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. Публикувал е над 180 научни публикации, две от които в влиятелното списание Nature и по една в Nature Physics и в Nature Communications, както и 18 обзора.

Неговите разработки са представени над 10 000 пъти в научната литература (h-index = 50). Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Съавтор е на 12 патента, в това число шест интернационалните и четири задгранични. Ръководил е повече от 45 интернационалните плана, финансирани от задгранични компании.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши откривател в института на компанията Rhone-Poulenc (Франция), водещ академик в изследователския институт на компанията Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше учебно заведение по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция). За своите научни достижения акад.

Николай Денков е почетен с редица престижни оценки: премията Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), премията Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо сдружение, националната премия “Питагор ” на Министерството на образованието и науката и други

От 2014 до 2016 година акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше обучение и европейски структурни фондове. През 2016 година подава оставка заради противоречие с политиката на тогавашното управление в МОН. През 2017 година и 2021 година e служебен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 година e министър на образованието и науката в постоянното държавно управление на Кирил Петков.

Акад. Николай Денков е депутат от " Продължаваме промяната " в 48-ото Народно заседание. Избран е от 30-и многомандатен изборен регион – Шумен. Заместник-председател е на парламентарната Комисия по обучение и просвета.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР